top of page

Værd vide om...

Det følgende beskriver en del omkring hvilke ting, man skal være opmærksom på ved en chihuahua

Oprindelse

Chihuahua regnes for at være verdens mindste hunderace, og den bærer navnet på den største provins i Mexico (Chihuahua). Man mener, at disse hunde tidligere levede vildt, og at de under den toltekiske civilisation blev indfanget og tæmmet. Afbildninger af en dværghund, der kaldtes " Techichi" og levede i Tula, blev brugt som dekoration på byens arkitektur. Disse statuer ligner meget vore dages Chihuahua. Der er mange legender om racens oprindelse. Det eneste, man ved med sikkerhed, er, at den omkring 1895 blev "opdaget" af amerikanske turister. Den blev bragt til USA og videre ud over hele verden.

Hjemland
Mexico.

 

Anvendelse
Selskabshund under FCI Gruppe 9 (Selskabshunde og dværghunde)

 

Mentalitet

Chihuahua, verdens mindste hunderace er helt uvidende om sin ringe størrelse. En lille hund, med et meget stort ego. Den er selvbevidst, nysgerrig og går ikke af vejen for ret meget. En chihuahua har rigelig med plads i selv den mindste bolig og er en kærlig og underholdende selskabshund, også for ældre mennesker.

 

Behov

En chihuahua er en aktiv lille hund, som glædes ved alt fra Agility til daglige spadsereture, men indretter sig helt efter ejerens aktivitetsniveau. Til gengæld har den brug for masser af nærkontakt, opmærksomhed og at lege med sin ejer. - deraf navnet “Selskabshund”.

 

Aktivitetsniveau

Chihuahuaen samarbejder gerne med sin ejer om at løse opgaver, men er også nysgerrig og selvstændig af natur. Den kan være noget kuldskær og bevæger sig ikke gerne uden for i koldt og fugtigt vejr. Den er vagtsom og villig til at beskytte sin ejer. Overfor hunde af andre racer, vil den gerne være den, som bestemmer, hvilket nemt kan skabe en farlig situation i forkert selskab.

 

Vægt

Idealvægten ligger mellem 1,5 og 3 kg.

 

Farver

Alle farver og kombinationer er tilladt undtagen merle.



Skavanker
 

Åben Molera/fontanelle

Hos hunde kaldes et eller flere manglende forbening af kraniekassen for molera, men i daglig tale omtales det som oftest (fejlagtigt) som “åben fontanelle”. Molera kan forekomme hos hunde af »toy breed« racer, heriblandt Chihuahua, Yorkshire Terrier, Malteser og Pomeranier uden kliniske problemer. 

Molera gør at en Chihuahua tæve kan føde forholdsvis store hvalpe, da kraniet på hvalpen kan give sig under fødslen ligesom menneskebørns.

Hos Chihuahuas med molera kan tilstanden persistere eller mindre defekter kan i enkelte tilfælde lukke sig i løbet af de første år af hundens liv. Der findes ingen publicerede videnskabelige studier, der beviser en sammenhæng med, hvorvidt molera har helbredsmæssig betydning for hundene. Tværtimod  anser førende neurologer og andre eksperter det for en racekarakteristisk egenskab uden klinisk betydning.

Det bløde punkt er dog utroligt følsomt for slag og stød, da hvalpens hjerne er lige bagved huden og derfor noget der skal tages hensyn til. Hjernen kan ”svulme” op efter slag eller stød, give vand i hovedet og kræver altid at du besøger dyrlægen! Hold godt fast - uden at klemme hvalpen - når den er i armene. Sid helst ned med den - så falder den ikke så langt, når den i et uopmærksomt øjeblik springer ud af dine arme og risikerer at lande på hovedet. Hold øje med skarpe hjørner på bordplader mm. Huset skal nærmest børnesikres som med en menneskebaby.

Patella Luksation

Knæet er et kompliceret led hos såvel hunde som mennesker: Det er et led, der kan rammes af forskellige former for problemer. Et af problemerne er, knæet kan blive ramt af Patella Luksation.
 

"Patella" er den videnskabelige betegnelse for knæskallen og "luksation" betyder "gået af led".
Så enkelt sagt betyder patella luksation, at knæskallen ikke befinder sig hvor den skal, men er "gået af led".

 

Knæet består af en ledflade, hvor den nederste del af lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). 
Inden i knæet ligger to menisker, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen - patella - placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store firehovede lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Det er normalt, at knæskallen bevæger sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Knæskallen betragtes som lukseret (ude af led), hvis den befinder sig enten på indersiden eller ydersiden af furen. Det kaldes henholdsvis medial eller lateral patella luksation. Medial patella luksation, hvor knæskallen sidder på indersiden, ses oftest hos små racer, mens den laterale luksation (på ydersiden) oftere forekommer hos de store racer.
 

Undersøgelse for patella luksation kan TIDLIGST finde sted, når hunden er 12 mdr. Undersøgelsen udføres som regel med hunden stående på et bord, og den skal ikke være sederet/beroliget. Tæver må ikke være i/tæt på løbetid. det anbefales 3 mdr. efter løbetiden er slut. 
 

For at stille diagnosen, griber dyrlægen forsigtigt om knæskallen med tommel- og pegefinger. Dyrlægen vurderer dens position og bevægelighed, dels mens hunden står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes.
 

Efter en hund er undersøgt gradueres graden af patella luksation.
 

  • Grad 0: Normal, ikke lukseret patella
     

  • Grad 1: Patella ligger på plads men kan lukseres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.
     

  • Grad 2: Patella kan let lukseres enten manuelt eller
    spontant. Patella forbliver hovedsageligt lukseret, også under bevægelse, men kan vende tilbage til normal position ved manipulation (bøj eller stræk).

     

  • Grad 3: Patella er permanent lukseret og kan ikke
    vende tilbage til normal position.

     

Selvom lidelsen betragtes som delvis arvelig, er arvegangen ikke kortlagt i detaljer. Meget tyder på, at der er tale om en polygen arvegang, hvor flere gener er involveret. Inden for Chihuahua anses 15% af tilfælde med patella luksation for miljøbetinget og hele 85% arveligt. Alle mine hunde er testet for Patella luksation og derved minimeres risikoen for den arvelige betingede udgave. 

Da 15% af tilfældene er miljøbetinget, betyder det for hvalpene, at de skal færdes varsomt på trapper og i møbler. Hvalpen har en stor/tung krop set i forhold til dens skrøbelige knogler. Ved fald eller hop øges belastningen på leddene, og dermed øges risikoen for patella luksation. Husk dette gælder også, hvis hvalpen springer ud af dine arme og ned på gulvet. Pas på! Jeg anbefaler en lille hundetrappe til sengen/sofaen. Så lærer hunden ikke at springe ned. Trappen har så små trin, det ikke belaster leddene uhensigtsmæssigt. Lad aldrig hvalpe gå på trapper ellers. Bær dem, til de er 1 år. 


Alle mine hunde testes for patella luksation ved 12-18 mdr. Det vil jeg også anbefale, I gør, så der kan tages de nødvendige forholdsregler. Patella luksation kan i mange (ikke alle) tilfælde trænes væk, idet muskler og sener kan styrkes. 

Tænder

En Chihuahua vokser så hurtigt fysisk, at den også skifter tænder tidligt. Kæberne vokser hurtigt og uafhængigt af hinanden, så din hvalp kan have overbid den ene dag, underbid den næste og nå at skifte bid mange gange inden den endelige tandstilling vil ses omkring 1 års alderen. 

Hvalpen begynder allerede i 3-4 måneders alderen at få voksentænder, men ofte er mælketænderne ikke faldet ud endnu, før de kommer. De celler, der nedbryder roden i mælketanden, fungerer ikke altid ved små hunderacer, og derfor bliver mælketænderne - oftest hjørnetænderne - i kæben. De kaldes tilbageholdte mælketænder og kan give din hund store problemer.

For det første vil risikoen stige for plak, tandsten, tandkødsbetændelse og der er fysisk ikke plads i kæben til så mange tænder. Derfor vil mange af tænderne, både mælke og voksentænder, blive skæve.

Det er meget vigtigt, at dyrlægen trækker de tilbageholdte mælketænder ud. Dette sker under bedøvelse og må ikke ske så sent i hvalpens liv, at de blivende tænder allerede har taget skade. Det er individuelt fra hund til hund, hvornår det er hensigtsmæssigt bedst at fjerne mælketænderne. Normalt falder de ud ved 7 mdr. Men sidder de ikke og blokerer for de blivende tænder eller generer hunden, så lad dem sidde en måned mere. De fleste af mine hunde har tabt deres selv. Andre har fået fjernet op mod 13 tænder. 

Øjne

En Chihuahua er ikke særlig høj og render rundt på gulvet og jorden, hvor der hvirvles meget støv, sand mm. op. På alle Chihuahuaer render øjnene derfor i vand. På de lyse varianter ses det dog meget tydeligt. 

Øjnene kan ”renses” med en vat rondelle vædet med kogt vand. Eller “kemisk” med f.eks. “Eye Envy”. Der findes et hav af produkter til tårestriberne. 

Chihuahuaens øjne render mere i vand end normalt ved hormonpåvirkning. Hos tæverne sker det, når de er i løbetid. Hos hannerne, når de er i kontakt med tæver, der er i løb. Ligeledes kan det også ske ved unghunde hanner, når de bliver kønsmodne (ved 7-9 måneders alderen).

Får din hund noget i øjet, kan der fx. dryppet et par dråber kontaktlinsevæske i øjet. Vær opmærksom på begyndende øjenbetændelse. Dette er smertefuldt og yderst smitsomt. Dyrlægen vil på recept udskrive Kloramfenikol.
Du vil også kunne opleve, hunden får en gren eller klo fra leg med andre. I så fald skal dyrlægen kontaktes. Forsøg ikke selv at afhjælpe problemet. Der kan være gået hul på hornhinden. 

 

Hypoglykæmi

Hypoglykæmi betyder helt enkelt "lavt blodsukker" og beskriver en tilstand, hvor hundens glukoseniveau går under 2,8 mmol/L. 

 

Glukose er en vigtig energikilde og er det helt afgørende brændstof for hjernen. For lavt blodsukker fører til, at den mentale funktion kan blive alvorlig svækket i løbet af ganske kort tid, ofte inden for få sekunder.

 

For nogle racer, især “toy breeds" såsom Chihuahua, Yorkshire Terrier, Pomeranian og maltesere, kan hypoglykæmi være et problem. Racerne har simpelthen ikke nok kropsfedt til at opretholde deres blodsukker mellem måltiderne. 
 

Hypoglykæmi kan opstå når hvalpene er vænnet fra og skifter til regelmæssig hundefoder. Ofte spiser de ikke ordentligt eller springer måltider over, hvilket fører til hurtige fald i blodsukkeret, hvilket igen resulterer i anfald, sløvhed, dårlig vækst og udvikling. 

De mindre racer er mest tilbøjelige til problemet, men enhver hvalp, der ikke får en ordentlig ernæring kan udvikle symptomer.

De meget aktive hunde har øget risiko for hypoglykæmi. Hundene bliver ofte så involveret i leg og opdagelser, at de ikke spiser og har et stærkt forhøjet stofskifte. De brænder deres sukker depoter op.

De typiske symptomer på hypoglykæmi omfatter krampeanfald, desorientering, vaklende gangart, hoved vippes til siden, kulderystelser, svaghed, sult, rastløshed og endda en koma og død, hvis symptomerne ikke behandles i tide. 

Hvis hunden begynder at vise milde tegn på hypoglykæmi er det yderst vigtigt at give den noget sukker hurtigt. Du kan gøre det ved at give den honning eller sirup direkte i munden bag fortænderne eller i kindposerne. Efter meget kort tid vil/skal hunden blive mere bevidst igen, og du skal kunne komme i kontakt med den. Sørg for den ikke bliver fysisk belastet lige efter et anfald og giv den noget letfordøjeligt mad, f.eks. kogt kylling, torskerogn, leverpostej eller hundedåsemad. Sørg for at den drikker vand. Hold øje med om den får flere anfald og derved skal ”hjælpes” til at spise oftere end normalt og derved ikke går sukkerkold.

Alle chihuahua hundeejere bør have nødforsyninger af honning med sig på ture, til træning o.lign. 

Reverse sneezing
Reverse sneezing betyder direkte oversat "omvendt nysen". Omvendt nysen har slet ikke noget med nysen at gøre, men er en tilstand, hvor den bagerste bløde del af ganen lægger sig hen over strubehovedet og derved delvist blokere for luften under hundens forsøg på indånding. Derved opstår der en voldsomt snorkende lyd og hunden vil typisk standse op og stå og hive efter vejret. Dette kan tage fra få sekunder til flere minutter, hvis hunden ikke formår at få den bløde gane på plads. Dette gør den ved at holde sig i ro og fortage synkebevægelse. Hunden er oftest helt uden symptomer både før og efter ”anfaldet”. 
Der ligger mange fine videoklip af hunde med omvendt nysen på www.youtube.com .

Der er flere mulige årsager til, at en hund har tendens til omvendt nysen. Det kan skyldes hævede slimhinder i næse, svælg eller bihuler. Omvendt nysen ses relativt hyppigt hos chihuahua

Tendensen til omvendt nysen ses ved ophidselse (adrenalin får slimhinder til at hæve) eller ved tryk fra halsbånd, hvis hunden trækker meget under gåtur. Mange hunde får omvendt nysen efter at have snuset meget omkring eller i forbindelse med fodring. Der er også en tendens til at ophold i miljø med tobaksrøg eller andre partikler kan udløse anfaldene. 

I sjældne tilfælde er omvendt nysen et symptom på alvorlige lidelser i de øvre luftveje. Det kan være infektioner, fremmedlegemer eller svulster. Man skal derfor søge dyrlæge, hvis tendensen til omvendt nysen øges, hvis det sker mange gange i døgnet, hvis det hæmmer hunden i dens aktiviteter, hvis der ses næseblod i forbindelse med ”anfaldet” eller hvis man bare er bekymret og gerne vil have afklaret, om der virkelig er tale om en ikke-behandlingskrævende lidelse. Vi har næsten alle en mobiltelefon med videokamera nu om dage. En god idé er at medbringe et videoklip af hundens problem hos dyrlægen for at hjælpe denne til at stille den rigtige diagnose. Kæledyrene udviser ofte ikke de samme symptomer på dyrehospitalet som i hjemmet.

Hunde-ejeren kan selv hjælpe sin hund med at stoppe ”anfaldet”. Dette gøres ved at forsøge at få hunden til at foretage synkebevægelse enten ved kortvarigt at lukke for hundens næsebor, massere den let på halsen eller få den til at drikke eller spise noget. Der er også hunde-ejere, der blot skal aflede hundens opmærksomhed eller berolige den med ros og kærtegn.

bottom of page