Hos dyrlægen
Kontakt dyrlægen
Hvis din hund viser tegn på at alt ikke er som det skal være, bør du kontakte dyrlægen. Men kør ikke direkte til dyrlægen, hvis det ikke er akut – først er det en god idé at ringe og rådføre sig med personalet på dyreklinikken, og få deres mening om hvad der bør gøres. Måske kan I afvente og aftale en tid. Hvis det er et akut tilfælde, så ring altid til dyrlægen fra bilen, så du ikke kører forgæves, hvis klinikken har lukket. De fleste dyrlæger henviser på telefonsvareren til en vagthavende dyrlæge i nærheden, hvis de ikke selv har vagt den dag.
Når du ringer til dyrlægen, er det godt at kunne svare på en del spørgsmål
-
Hundens race, alder og køn
-
Kropstemperatur – har hunden normal kropstemperatur eller er den forhøjet?
-
Almenbefindende – tegn på uro, træthed, sløvhed?
-
Luftvejene – ånder hunden tungt, halser/puster den? Har den hoste?
-
Hud/pels – har hunden kløe, sår, rødme?
-
Appetit – spiser hunden som den plejer, eller spiser den ikke?
-
Opkastning – kaster hunden mad og vand op?
-
Væskeindtag – drikker hunden meget eller ingenting?
-
Afføring – er den normal, løs, hård, blodig eller vandig?
-
Urin – tisser hunden normalt, oftere end normalt eller har den svært ved at tisse?
Har den blod i urinen? -
Mundhulen – dårlig lugt eller unormal savlen?
-
Ører – dårlig lugt, rødme eller sekret?
-
Øjne – løber øjet i vand, er der gulligt sekret, rød slimhinde eller kniber hunden øjet sammen?
-
Eventuel medicinering
Før dyrlægebesøget
Det er helt fra begyndelsen en god idé at vænne hvalpen til, at du kigger den i munden, i ørerne og undersøger poterne. Første besøg hos dyrlægen kan være en stressende oplevelse for din lille hvalp og det er en fordel, hvis den allerede hjemmefra er vant til at blive håndteret og undersøgt.
For at kunne afgøre om din hund er syg, må du sammenligne med hvordan den ser ud og opfører sig, når den er frisk. Hvis du f.eks. ved hvilken farve tandkødet har normalt, hvordan hunden lugter ud af munden eller hvordan det sunde øre plejer at se ud, så er det lettere for dig at beskrive for dyrlægen, hvad som er unormalt.
Undlad at fodre hunden samme dag som den skal undersøges for et alvorligt problem. Hvis dyrlægen vælger at bedøve din hund eller give den noget afslappende, så er det bedst at det gøres på tom mave.
Hos dyrlægen
Det er ikke så let at forudsige, hvordan en hund vil opføre sig på dyreklinikken de første gange, den er på besøg. Hvis din hund har været på besøg tidligere, så bør du nævne det, hvis den plejer at være nervøs.
Det kan være en god idé at besøge dyreklinikken med hvalpen og give den en positiv oplevelse. Måske skal du i forvejen købe noget på klinikken, og kan tage hvalpen med? Eller måske kan I bare smutte forbi og hilse på og opleve venteværelset uden at have en tid til undersøgelse.
Det er en stor hjælp hvis hvalpen er vant til at blive håndteret og undersøgt hjemmefra, så den ikke forbinder det med noget negativt. Husk at fortælle alt hvad du kommer i tanke om angående hundens sygdomstegn og om den får medicin. Sommetider kan det være svært at huske det hele, når man står i undersøgelsesrummet, og så kan det være en fordel at have skrevet en huskeseddel.
Ansvarsforsikring
Alle hunde i Danmark skal have en lovpligtig ansvarsforsikring.
Sygeforsikring
En hvalp er uerfaren og nysgerrig og kommer let til skade. Det er en god idé at supplere ansvarsforsikringen med en sygeforsikring. Uforudsete dyrlægeregninger løber hurtigt op, og en sygeforsikring kan være til stor hjælp, hvis du skulle være så uheldig at din hund kommer til skade eller bliver alvorligt syg. Kærlighed kan og skal som bekendt ikke måles i penge.
Forsikringselskab
Mange forsikringsselskaber udbyder hundeforsikringer på lidt forskellige betingelser, så det kan være en god idé at undersøge hvilke, der passer til jeres behov. Jeg vil på det kraftigste anbefale Agria, idet de har den bedste dækning til chihuahua.
Vaccination
Gennem vaccination opnår din hund beskyttelse mod mange alvorlige sygdomme, og vaccination forhindrer også at smitte spredes til andre hunde.
Hvalpe herfra er vaccineret første gang mod hundesyge, parvo og smitsom leverbetændelse ved 7-8 ugers alderen, dvs. kort før den flytter hjem til dig. På den måde opnår din hvalp en vis beskyttelse mod eventuel smitte, som den kan støde på i de nye omgivelser. Når hvalpen bliver 12 uger skal vaccinationen gentages, og dernæst igen efter 1 år. Således får din hvalp en god basisvaccination mod hundesyge, parvo og smitsom leverbetændelse, og derfra kan den nøjes med en revaccination hvert tredje år. Vaccination mod leptospirose og kennelhoste skal dog gives årligt, hvis din hund har behov for beskyttelse mod disse sygdomme.
Det er vigtigt, at hunden er rask og ikke stresses på vaccinationsdagen og i de nærmeste dage herefter.
Indvoldsorm og deres larver kan påvirke immunforsvaret negativt, så hunden udvikler en dårligere beskyttelse efter vaccinationen. Hvalpen er behandlet mod orm hos os, og derfor er det normalt ikke nødvendigt med en ekstra ormekur før vaccination. Ormemidler er på recept, så du skal spørge din dyrlæge til råds.
Vacciner består af smitstoffer, der er svækkede (eller i nogle tilfælde dræbte) for ikke at give sygdom. Immunforsvaret danner beskyttelse mod smitstofferne i vaccinen, og således får hunden et vigtigt forspring, hvis den skulle blive udsat for de ægte usvækkede smitstoffer senere i sit liv.
Et fåtal af de vaccinerede hunde reagerer med hævelser på injektionsstedet eller hævelser i ansigtet, ørerne eller poterne. Dette er ligesom nældefeber, kløe eller ildebefindende tegn på en overfølsomhedsreaktion efter vaccinationen. Tegnene klinger oftest af inden for et døgn uden behandling, men i sjældne tilfælde kan det kræve dyrlægehjælp.
Hvis din hund får en kraftig reaktion med nogle af ovenstående symptomer, skal du kontakte din dyrlæge uden tøven.
Hvis din hund skal rejse udenlands, skal den som udgangspunkt vaccineres mod rabies og have et kæledyrspas, men der kan være flere krav alt efter hvor hunden skal hen.
Spørg din dyrlæge til råds eller tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside:
►http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Rejse_med_kaeledyr/Sider/Rejse_med_kaeledyr.aspx
Hundesyge
Sygdomstegn
Inkubationstiden, dvs. tiden fra hunden smittes til den bliver syg, er 3-6 dage. Derefter får hunden høj feber gennem nogle dage, efterfulgt af opkastninger, diarré og flåd fra øjne og næse. Hunden mister appetitten og kan senere få følgesygdomme forårsaget af bakterier.
Følgesygdomme kan være lungebetændelse og øjenbetændelse. Enkelte hunde angribes af akut hjernehindebetændelse som medfører kramper, dårlig koordinationsevne eller lammelser.
Alment
Hundesyge findes i hele verden. I de nordiske lande ses typisk nogle tilfælde hvert år blandt uvaccinerede hunde, hvalpe importeret især fra Østeuropa eller ældre hunde med utilstrækkelig immunitet. Hundesygevirus kan ikke smitte mennesker, men angriber foruden hunde gerne mink, ræv, ilder, sæl m.fl. Disse dyr kan endda fungere som smittebærere.
Parvo
Sygdomstegn
De første sygdomstegn viser sig først og fremmest som kraftige opkastninger og diarré, som hurtigt kan medføre et alvorligt væsketab.
Alment
Parvovirus er meget modstandsdygtigt og ekstremt smitsomt, og kan overleve de fleste desinfektionsmidler samt høje temperaturer. Virus udskilles i store mængder i diarré og opkast. Hvis parvovirus først får fæste i omgivelserne, f.eks. i en kennel, er det svært at slippe af med igen. Unge hvalpe er de mest følsomme.
Smitsom leverbetændelse
Sygdomstegn
I begyndelsen får hunden høj feber, øget tørst, løbende øjne og næse, samt blødninger i slimhinderne. I alvorligere tilfælde kan der indtræde væskeophobninger i kroppen. Hos hvalpe kan sygdommen forløbe meget hurtigt, og hvalpen kan være død i løbet af få døgn.
Alment
Sygdommen forårsages af et virus der spredes direkte mellem hunde eller indirekte gennem kontakt med urin, afføring, spyt, madskåle og redskaber. Virus kan overleve i flere måneder i hundens omgivelser. Mennesker kan ikke smittes.
Leptospirose
Sygdomstegn
De første sygdomstegn viser sig cirka en uge efter at hunden er blevet smittet. De første symptomer er uspecifikke og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkastninger og feber. Derfor stilles diagnosen typisk først senere i forløbet, hvor sygdomstegnene er mere udprægede som følge af skader på de indre organer.
Alment
Leptospirose skyldes bakterier. Rotter, mus og andre gnavere huser ofte disse bakterier, som de udskiller i urinen. Smitten kan overføres til hunde, hvis de får kontakt med smittet urin eller urinforurenede omgivelser (stillestående vand, søer, vandpytter, mudder, jord, foder med mere). Mennesker kan også smittes. Sygdommen er kendt som Weils syge hos mennesker.
Kennelhoste
Sygdomstegn
Tegnene på kennelhoste er pludselige anfald af kraftig, tør hoste, som ofte efterfølges af opkastningsforsøg. Det kan lyde som om, at hunden har fået noget i halsen. Feber og nedsat appetit kan sommetider også forekomme.
Alment
Kennelhoste er ikke i sig selv en livstruende sygdom, men hos hvalpe, ældre eller nyopererede hunde, skal man tage sygdommen alvorligt.
Parainfluenzavirus og Bordetella bakterier er de to hyppigste årsager til det, der populært kaldes for kennelhoste. Begge er meget smitsomme. Smitte til andre hunde via mennesker eller andre dyr er mindre sandsynligt mht. parainfluenza, idet virus ikke overlever ret lang tid udenfor den syge hund.
Bordetella bakterier fra hunde kan i sjældne tilfælde smitte katte og i meget sjældne tilfælde mennesker med nedsat immunforsvar.
Du kan få din hund vaccineret mod enten parainfluenza alene eller både parainfluenza og Bordetella. Spørg din dyrlæge til råds.