top of page

Den første tid...

Jeg har gjort, hvad jeg kan for hvalpene, mens de har boet hos mig. Nu er det jeres tur. 

Lige når i får hvalpen hjem, skal den have lov at undersøge det nye hjem i sit eget tempo. Vis den hvor vandet og maden er og forsøg at vise den døren ud til haven. Vis den sin seng og lad tæppet herfra ligge, så den stadig kan dufte mor og flokken. Giv den ro til at undersøge.

 

Hvalpene skal have 2x20g mad dagligt. Hvis de er meget sultne kan øges til 2x25g. Husk deres små maver er som valnødder. De kan ikke rumme meget. Derfor undgå at give menneskeføde. Det fylder maven op, men har ikke de næringsstoffer der er essentielle for hvalpe. Brug også kun naturlige godbidder. intet med farvestof. og husk igen str. på hvalpen. del godbidden op i passende str. og ikke for mange dagligt. 

Hvalpe sover meget. Når de lægger sig skal de også have ro. Selvom det kan være svært ikke at sidde og nusse og gerne ville lege med hvalpen, så har den brug for roen. Det er vigtigt den ikke overstimuleres med leg konstant. Hvalpe kan også få stress.  

 

I vil kunne opleve - omend det er sjældent - at hvalpen ikke spiser. Det skal den nok, når den er sulten nok. Det handler om, det hele er nyt for den og den mangler sin tryghed fra flokken. 

Når hvalpene bor her, renlighedstrænes de fra deres 3.-4. uge. Vi bruger ikke aviser men en kunstgræsmåtte med dræn. De fleste hvalpe er 99% renlige, når de kommer herfra. I må forvente uheld! Hvalpen skal lære, hvor man nu skal gå hen. Nogle chihuahua er 1-2 år om at blive renlige. Andre bliver det aldrig. Husk at lukke den ud når den har spist, drukket, sovet og leget.... og derimellem ;-)

 

For nogen hvalpe kan det være yderst stressende at komme til et nyt hjem. Vent med at invitere gæster før den har fået et par dage alene med jer. Introducer den langsomt for nye mennesker. Især børn skal være varsomme overfor hvalpen. De bør sætte sig HELT ned på gulvet og ikke bære hvalpen. I risikerer, den springer ud af armene og det kan være fatalt. 

Lad ikke hvalpen hoppe op og ned af sofaen, eller gå på trapper. En chihuahua har en uforholdsmæssig stor krop ifht. dens knoglebygning i benene. Knæene kan ikke klare belastningen. Kommer hvalpen i sofaen så hold øje med den hele tiden. Den kan falde ned. Når hvalpen er lidt mere tryg ved hjemmet, kan man få en lille trappe op til sofaen med små trin, beregnet til små hunde. 

 

Sørg for hvalpen altid har adgang til vand. Den kan blive dehydreret og gå sukkerkold. 

Hvalpene har herfra lært at gå i sele og snor. De går ikke meget den første tid og kan og bør ikke gå mange minutter. Det øges med tiden. 

 

Husk at give hvalpen en masse oplevelser. Ikke på een gang dog. Lad den opleve byen, landet, dyrene, stranden, skoven, mennesker i forskellige former og str., køn og etniciteter. Den vigtigste tid for læring er indtil de er 16 uger. 

Husk at holde øje med neglene. De skal som oftest klippes hver uge. Mens de er helt små er det nemmeste at holde dem, mens I klipper. Her kom de i armene og fik sunget en beroligende sang, så gik det som en leg. Når hvalpene bliver større, kan de med fordel stilles på et bord og flå neglene klippet. brug en baby 3-i-1 mens de er små. husk vildtkloen. 

Lær hvalpen at vise "Bisser". Det vil hjælpe dyrlægen på sigt og gøre det nemmere for jer at børste tænderne.
Børst tænderne! Brug en micro tandbørste og start med at "lege" med tandbørsten i munden. Lad den vænne sig langsomt til det. 
Alle siger "børst tænder HVER dag" og ideén er smuk... men næppe realistisk. Men forsøg at gøre det ihvertfald en gang om ugen. 

Ørene på en chihuahuahvalp kan have perioder hvor de er hhv. oppe og nede. Mange tror deres hund er "defekt" fordi ørene falder ned. Bare rolig... de kommer op igen, når tandskiftet er overstået. 

Ugly age er desværre en uundgåelig periode fra ca 12 uger til 5 mdr frem, hvor de ligner plukkede papegøjer. Ikke jordens smukkeste hunde. Jo, i mors og fars øjne...men bare vent. Når I et år senere ser tilbage i billederne, så ved I, hvad jeg mener. Den tuttenuttede baby pelsbold bliver en ynkelig lille dims. 

 

Pas på mine små babyer. De er for evigt i mit hjerte! Jeg vil elske at se og høre fra dem en gang i mellem. Står I med et pasningsdilemma, så spørg om jeg har muligheden, fremfor at vælge en pension. 


 

bottom of page