top of page

Almen pleje

Pelspleje
Der er ikke meget pelspleje på en chihuahua. Brug en god børste - bløde børster på den ene side til ansigtet og metal børster med dutter på den anden side. Hundene elsker som regel at blive masseret med børsten, så gør det evt. til en hyggeting foran tv'et. Der kan opstå filtre ved fanerne ved øret. De kan tages i opløbet. Nogen gange kan de pilles fra hinanden ved at tage en lille tot ad gangen. Andre gange kan en saks være nødvendigt. Du kan købe en god børste hos mig.

​

Bad
Brug hvalpeshampoo til din hvalp. Den er mild og kan også bruges til voksne hunde. Det er godt at vænne hunden til bad fra starten, så det ikke bliver et problem senere hen. Som voksen kan den bades efter behov. Væn den evt. til en føntørrer. Din hun vil gå amok i møblerne efterfølgende og rulle sig i sofaen. Den synes, det er herligt, når det er overstået. Du kan købe KW hvalpeshampoo hos mig. 

Negle/poter
Som hvalp vokser neglene meget. Klip dem hver uge med en lille baby 3-i-1'er. Det lille hul hindrer du kommer til at klippe for meget af.  Når hvalpen bliver større, bruges en rigtig negleklipper til hunde. Vælg en med stop. Der findes mange - gode såvel som dårlige - på markedet. Det er min erfaring, det primært er lyden, de ikke kan lide.

Skulle du klippe for meget af neglen, kan man få noget der hedder "klip stop", der stopper blødningen. Glemmer du at klippe neglene, kan neglen gro ind i trædepuderne, hvilket er yderst smertefuldt. Der kan deslige opstå betændelse.

Husk at klippe vildtkloen. Dette gøres bedst med en stor 3-i-1'er.

Klip hårene mellem poterne, så der ikke sætter sig skidt og salt om vinteren. Om vinteren anbefales det desuden at beskytte poterne med voks. Poterne kan blive forblødte og betændte, hvis der kommer salt ind i trædepuderne.

 

Du kan købe både baby 3-i-1'er og negleklipper med stop hos mig. 

Tænder
Væn hvalpen til at få børstet tænder. Børst dem jævnligt. Brug en mikro tandbørste til en start og skift til babytandbørste, når den bliver ældre. Brug endeligt en tandpasta beregnet til hunde, da de ikke tåler fluor som er i vores egen tandpasta. Du kan købe mikrotandbørste-sæt med tandpasta hos mig. 

Væn generelt hvalpen til at vise sine tænder, det hjælper dig selv og dyrlægen fremover. 

Husk aldrig at bruge dentasticks eller lign. De er hårde for maven og dårlige for tænderne. Idet de små hunde har mindre afstand mellem tænderne, sætter de sig i tandlommerne og mellem tænderne og kan forårsage plak istedet for at fjerne det! 

Det kan være nødvendigt med en årlig tandrensning. 

Maven
Husk en chihuahuas mavesæk er en lille en. Som hvalp på str. med en nød. Maven kan derfor ikke rumme alle de godbidder du gerne vil give den. Man kan derfor nemt overfodre en hvalp. Husk de godbidder du køber skal være naturlige uden farvestoffer. 

Giv ikke hvalpen menneskemad. Dels er det en dårlig vane. Dels er det kcal, du tager fra dens daglige indtag. Så skal der reguleres ifht. Dels er det også ofte hvalpen ikke kan tåle maden. Husk bare et lille stykke bøf kan slå maven ud. 

Får din hund for blød afføring kan man give lidt Zoolac. Får den akut diarré så giv den Canikur eller Prokolin+. Fortsætter det, så skal den faste et døgn, og efterfølgende skal den have skånekost - fx. udkogte (!) ris og kogt kylling. Bliver afføringen blodig så kontakt straks dyrlægen. 
Analkirtler 
Analkirtlerne kaldes også analsækkene og er 2 små kirtler, der findes hos hunde. I anatomien betegnes analkirtler også som duftkirtler, færtorganer eller hudkirtelorganer. Analkirtlerne er placeret på hver sin side af endetarmsåbningen mellem de indre- og de ydre ringmuskler.

 

Hos hunde udskiller analkirtlerne et ildelugtende sekret, som bruges til at markere territorier. Herudover anvender hundene også sekretet til at identificere og genkende hinanden.
 

Hvis ikke sekretet i analkirtlerne udtømmes, vil det ophobe sig og der kan udvikles såkaldt analsækbetændelse. Hunde der bor i lejligheder, får generelt oftere analsækbetændelse end hunde der bor i huse med mulighed for at løbe rundt i haven.

Lær hvordan du kan hjælpe hunde med at tømme dem hos dyrlægen. Husk at bruge papir - det stinker!

Kønsmodenhed
Hvalpe bliver som oftest kønsmodne omkring 7-10 mdr. 

Tæver begynder at bløde og kan blive deprimerede og miste appetitten. I nogen tilfælde ses det, at de undgår kontakt med manden i huset. Det er som oftes kun den første gang, til de finder ud af, hvad der foregår. En tæve skal holdes fra hanhunde i minimum 3 uger. 
Der findes løbetidstrusser - men jeg vil anbefale hun selv lærer at holde sig ren. 

Hanner kan begynde at markere alle vegne. Tag det i opløbet - skæld ud! Der findes tissebælter til hanhunde. 

Førstehjælp

Der findes førstehjælps-kurser, der kan lære dig, hvordan man omgåes tilskadekomne hunde (og andre dyr). Dette vil jeg klart anbefale, om ikke andet for din egen samvittighed skyld, hvis der - Gud forbyde det - skulle ske noget med din hund. 

 

Flåter og flåtbeskyttelse

Den mest almindelige flåt i Danmark er skovflåten (Ixodes ricinus). Flåten er ikke et insekt, men en blodsugende mide – en slags spindler som lever af blod fra f.eks. hunde og mennesker.

​

Skovflåten finder du i fugtige og skyggefulde miljøer, og fremfor alt i områder med halvhøjt græs og nær vand. Flåtens spyt er lokalbedøvende, så det er smertefrit at blive bidt af en flåt. Den tid som flåten sidder fastbidt, afhænger af hvilket livsstadie flåten befinder sig i. Flåten har fire livsstadier; æg, larve, nymfe og voksen. Det kræver et blodmåltid at gå fra larve til nymfe, og fra nymfe til voksen. Larverne suger blod i 3-5 dage, mens de voksne suger blod i en uge eller mere, hvis de får lov til at blive siddende.

​

Flåterne er aktive så snart temperaturen overstiger 5 grader. Ved en mild vinter begynder flåtsæsonen derfor i det tidlige forår og varer til langt ud på efteråret.

Jagthunde og hunde som bor på landet, udsættes ofte for flåter specielt i områder med meget vildt. Hunde der bor i byer kan dog også få flåter, hvis de luftes i parker, skove og i haver.

​

I flåtsæsonen bør du tjekke din hund - og dig selv - for flåter hver dag, hvis I færdes steder, hvor der er flåter. Hvis du finder en flåt, skal du fjerne den med det samme. Anvend en flåt-tang. Du kan købe en hos mig. 

​

Der findes mange midler, der kan beskytte din hund mod flåter; f.eks. tyggetabletter, halsbånd og pipetter, der dryppes på huden. Nogle af midlerne har en langvarig effekt, mens andre har en kortere effekt. Nogle kan vaskes af, andre kan ikke, og det kan have betydning, hvis din hund svømmer eller vaskes ofte. De nyeste midler fås kun på recept, mens de ældre produkter også kan købes i håndkøb. Det er en god idé at rådføre sig med dyreklinikken om hvilken løsning, der passer bedst til din hund.

​

Flåter kan overføre sygdomme til både mennesker og dyr. Hunde kan typisk få borreliose og anaplasmose, mens mennesker typisk kan få bl.a. borreliose og TBE hjernebetændelse.

​

Borreliose

Symptomer på borreliose udvikles efter 1-4 uger. Blandt de hunde, der bliver syge, ses ofte halthed, der vandrer fra ben til ben. Feber, appetitløshed og træthed forekommer også. Hos mennesker kan man se et karakteristisk ringformet udslæt omkring flåtbiddet samt hovedpine. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom.

​

Borreliose er en bakteriel infektion og behandling med antibiotika har som regel en god effekt. Smitterisikoen kan begrænses, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn.

 

Anaplasmose

Sygdommen anaplasmose angriber fremfor alt hunde. Den forårsages af en bakterie, som formerer sig inde i de hvide blodlegemer.

Syge hunde har ofte uspecifikke symptomer som feber, træthed og appetitløshed. Men halthed og ledsmerter kan også forekomme. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom. Behandling med antibiotika har sædvanligvis god effekt. Som for borreliose begrænses smitterisikoen, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn.

 

TBE

Skovflåten kan overføre hjernebetændelse (TBE - Tick-Borne Encephalitis). TBE er sjældent forekommende i Danmark, men optræder hyppigere i f.eks. Sverige og Tyskland. På Bornholm påvises der ca. 3 årlige tilfælde af TBE hos mennesker. Dertil har der været to tilfælde i hhv. 2008 og 2009 i Nordsjælland.

​

Flåten kan overføre TBE virus fra det øjeblik den bider. Jo længere tid den sidder fastbidt, desto mere virus kan den overføre, så også i dette tilfælde gælder det om at fjerne den hurtigst muligt.

​

Lopper og loppebeskyttelse

Lopper er et meget almindeligt og generende bekendtskab, der kan give anledning til allergi og hudproblemer. De voksne lopper lever på hunden, men størstedelen af loppebestanden (i form af æg, larver og pupper) lever i hundens omgivelser.

Der findes mange forskellige produkter til bekæmpelse af lopper på hunde, f.eks. tyggetabletter, halsbånd, produkter der dryppes på huden, spray og shampoo. Nogle af midlerne har en langvarig effekt, mens andre har en kortere effekt. Nogle kan vaskes af, andre kan ikke, og det kan have betydning, hvis din hund svømmer eller vaskes ofte. De nyeste midler fås kun på recept, mens de ældre produkter også kan købes i håndkøb. Det er en god idé at rådføre sig med dyreklinikken om hvilken løsning, der passer bedst til din hund.

​

Uanset hvilket produkt du vælger til loppebehandling af din hund, er det en god idé at supplere med hyppig støvsugning af hjemmet og vask af dyrets tæpper ved mindst 60 grader. Husk også tæpper i bilen, campingvognen - og dit eget sengetøj hvis hunden ligger i sengen.

​

Husk at behandle alle hunde og katte i husstanden mod lopper, og overhold nøje de angivne behandlingsintervaller for at undgå at de voksne lopper på ny får lejlighed til at forurene omgivelserne med nye loppeæg. Det vil trække loppeproblemet i langdrag.

​

Indvoldsorm

Indvoldsorm kan inddeles i to hovedgrupper; rundorm og bændelorm. Blandt rundormene er spolormen den mest almindelige.

​

Rundormene smitter enten direkte fra hund til hund via æg og larver i hundeafføring, der spredes til omgivelserne, eller indirekte via byttedyr. Voksne hunde kan være en smittekilde, hvis de fanger og spiser byttedyr med smittedygtige larver. Desuden har voksne hunde som regel hvilende spolormelarver i kropsvævet. Når tæven bliver drægtig vågner larverne, og vandrer via navlestrengen til hvalpene i livmoderen. Hvalpene smittes også via modermælken, når de dier.

​

Bændelormene smitter via mellemværter og ikke direkte mellem hunde. Mellemværten indtager æggene, som udvikles til larver. Når hunden indtager mellemværten, udvikles larverne til voksne bændelorm i hunden. En mellemvært kan f.eks. være en mus eller en rotte. Lopper, rå fisk og råt slagteraffald kan også udgøre en mellemvært.

Hunde rammes i forskellig grad af orm alt efter alder, livsstil og miljø. Et tørt og regelmæssigt rengjort nærmiljø mindsker risikoen for smitte.

​

Tegn på let til middelsvær infektion med spolorm kan være afmagring, dårlig vækst, kedelig pels, træthed, dårlig appetit, opkastninger, slimet afføring og blodmangel. Især hos hurtigt voksende racer kan der ses vækstforstyrrelser. Kraftig infektion med spolorm viser sig ved opsvulmet bug, hoste og næseflåd. Dødsfald kan forekomme i sjældne tilfælde ved forstoppelse på grund af massive mængder af orm i tarmen.

​

Din hvalp har fået ormekur 3-4 gange hos os, dvs. inden du får hvalpen hjem. Spørg dyrlægen til råds om yderligere behandling mod orm, når I er til hvalpevaccination.

​

Der gælder særlige krav for pas og vaccination ifbm. rejser. Det kan dog også være en god idé at give ormekur for at minimere risikoen for at bringe indvoldsorm med hjem. Spørg din dyrlæge til råds.

​

Bi- & hvepsestik

Når solen skinner og haven blomstrer, så er det desværre også insekttid. 
 

De stikkende insekter kan være ikke bare generende, men også farlige for hunde.

Lejlighedsvist bliver hunde stukket af hvepse/gedehams, humlebier og honningbier, specielt når de snapper efter dem eller forsøger at fange dem med poterne. Fælles for insekterne er, at de stikker med den få mm lange giftbrod, som sidder på bagkroppen. Brodden er forbundet med en giftblære, som tømmes, når musklerne trækker sig sammen.

​

Hunde reagerer ofte voldsomt på stikkene, og de kan hæve betragteligt i området omkring selve stikket. Det er således ikke ualmindeligt, at de udvikler "elefanthoved". Hunden kan, hvis der er mange stik, udvikle et nældefeberlignende udslæt.

Hvis hunden stikkes i områder med tynd hud, som f.eks. øjenlåg eller hals medfører det ofte kraftigere reaktioner, fordi bindevævet er løst bundet og derfor hæver mere. Hvis hunden stikkes indvendig i munden og er allergisk overfor insektgiften, kan den hæve op i svælget, og få problemer med vejrtrækning. Der er eksempler på meget kritiske tilfælde, hvor der er forekommet kvælning.

Der kan også opstå alvorlige behandlingskrævende problemer, hvis giften hurtigt spredes til hjerne, hjerte og andre vigtige organer, som det er tilfældet, hvis hunden bliver stukket i et område med store blodkar.

 

I første omgang kan du ved hævelser give 1/4 (EN KVART!) alnok/bendadryl. Ikke mere end det! Hvis det ikke hjælper efter relativ kort tid og kun bliver værre, skal du kontakte dyrlægen. Husk at fortælle hvis du har givet antihistamin. 
 

bottom of page